ОБЛАСНА КОНФЕРЕНЦІЯ

ОБЛАСНА КОНФЕРЕНЦІЯ

БУРХЛИВІ ОВАЦІЇ ОБЛАСТІ ДЛЯ НАШИХ ВИКЛАДАЧІВ – ПІАНІСТІВ

23 січня зал ТМШ ім. В.Барвінського був переповнений… і не лише викладачами мистецьких шкіл області; атмосфера наповнилась позитивним, радісним, неповторно-святковим настроєм. Адже викладачі фортепіанного відділу нашої школи готувались до своїх проектів з повною віддачею, вкладаючи в них весь свій вільний час, всю свою майстерність і душу.

Відкриваючи конференцію, головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини управління культури обл. держ. адміністрації Василь Коваль висвітлив деякі важливі питання для піаністів, а також подякував викладачу-методисту, завідувачу фортепіанного відділу нашої школи, Олені Плахцінській і вручив їй грамоту за тісну співпрацю з обласним методичним центром в галузі концертної діяльності області.

Перший проект, який був представлений увазі присутніх колег – лекція з ілюстрацією викладача фортепіанного відділу Марти Сікало на тему: «Творчість композиторів Львівської – Празької школи (В.Барвінський, Н.Нижанківський, М.Колеса, З.Лисько)». Чудова професійна підготовка учнів, які виконували твори названих композиторів, а також власне натхненне виконання викладача ( Марти Сікало) Прелюдії Fis-dur В.Барвінського та Інтермеццо Н.Нижанківського справили найкраще враження на присутніх. Викладачі області почули цікаву інформацію про знайомих композиторів Галичини і, начебто, заново відкрили їх для себе.

А далі тему нашого викладача підхопила і продовжила голова ПЦК спеціального фортепіано Тернопільського музичного коледжу ім. С. Крушельницької – Наталія Кравчук. Вона підняла проблеми виконання фортепіанних творів В.Барвінського. Приємно, що за роялем виконавцями творів В.Барвінського були студенти музичного коледжу, випускники нашої музичної школи – Оксана Момот ІІІ к. та Соломія Палиця І к.

Родзинкою виступу на обласній конференції стала методична лекція з концертним виконанням на тему: «Мистецтво фортепіанного ансамблю. Дует, тріо, квартет, як основні форми ансамблевої гри», яку підготували викладачі фортепіанного відділу нашої школи: Оксана Ясінська, Галина Москалик, Анастасія Німащук, Ірина Томин. В оригінальній формі переплелись відеосюжети (які вдало підібрала Ірина Томин) з музикою фортепіанного ансамблю. У цікавій подачі, з акторською грою та у професійному виконанні звучали твори А.Дворжака, А.П’яццоли, Кевіна Олсона, Альберта Лавіньяка, Джона Вільямса та ін. у 4, 6 та 8 рук. Анотації до кожного твору, методичні рекомендації, історичні довідки влучно доповнили натхненну гру викладачів. Слід зазначити, що аранжування твору «Коло Мийка» Романа Стахніва для ансамбля у 8 рук зробила Ірина Томин.

Ми вітаємо всіх, хто підготував цікаві доповіді для обласної конференції. Гордимось нашими викладачами, які своєю творчою працею прославляють фортепіанний відділ, а також всю нашу музичну школу №1 ім. В.Барвінського, щоб ми могли достойно підійти до святкування 90-річного ювілею.