КОНЦЕРТ ПАМ’ЯТІ МИРОСЛАВА СКОРИКА «МОЯ МЕЛОДІЯ»

1 червня минув рік, як відійшов у вічність геніальний український композитор, автор численних творів, серед яких всесвітньо знана та улюблена «Мелодія» до кінофільму «Високий перевал», педагог, мистецтвознавець, диригент, віртуозний піаніст, Герой України – Мирослав Скорик. Його внесок в розвиток української музичної культури неоцінений. А геніальні твори, написані в незвичному поєднанні карпатського фольклору і джазу, завжди будуть знаходити свого виконавця та вдячного слухача.
Для вшанування пам’яті митця, фортепіанний відділ Тернопільської музичної школи №1 ім.В.Барвінського у вівторок 25-го травня організував невеличкий за тривалістю концерт «Моя мелодія», де прозвучали кращі твори Скорика у виконанні викладачів школи та гостей заходу. Організували цей проєкт викладачі відділу – Любов Крива та Віра Камінська, що виступила у ролі ведучої. За якісне озвучування концерту відповідав Олександр Дровалюк.
Вечір був пронизаний світлою пам’яттю про митця та захопленням його геніальними творами, адже музика Мирослава Скорика вічна. Розпочала концерт яскрава п’єса під назвою «Бурлеска» у виконанні викладача по класу фортепіано Марти Сікало. Блискуче виконання цього нестримного, сповненого емоцій, протиріч та вибуховості твору зірвало гучні оплески усіх присутніх в залі.
Фортепіанний ансамбль у складі викладачів відділу Любові Кривої та Наталії Губ’як віртуозно виконали твір «В народному стилі» із циклу «Три джазові п’єси». Як відомо, цей твір для Скорика був одним із найулюбленіших, є багато відеозаписів, де композитор виконує його сольно та у супроводі симфонічного оркестру.
Маловідомий твір під назвою «Листок з альбому», що прозвучав у ліричному виконанні інструментального ансамблю Тетяни Вольвін (віолончель) та Вікторії Мудрик (партія фортепіано) не залишив байдужими жодного слухача. Існує версія, що Маестро присвятив цю композицію дівчині-віолончелістці, якій симпатизував ще в студентські роки.
Долучитися до заходу і вшанувати пам’ять Мирослава Скорика завітали гості концерту – викладачі Теребовлянської мистецької школи, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів – фортепіанний ансамбль «Експресія» у складі Лідії Плотнікової та Ірини Ганюк. В їх віртуозному виконанні прозвучав яскраво образний твір «Приємна прогулянка» із циклу «Три джазові п”єси». Цікаво те, що їх концертна діяльність (як фортепіанного ансамблю) розпочалась саме з твору Скорика – парафрази на тему Л.Бетховена «До Елізи» і мала шалений успіх у слухачів!
Родзинкою концерту став останній номер – віртуозне виконання Першого «Юнацького» концерту для фортепіано із симфонічним оркестром, написаний композитором у 1977 році. Кожен піаніст мріє про досвід гри з оркестром, але не завжди є така можливість. Щоб це реалізувати в умовах музичної школи, керівник Галицького муніципального камерного оркестру, талановитий музикант, диригент – Народний артист України Василь Феленчак зробив переклад для камерного оркестру. Партію фортепіано виконала юна піаністка, випускниця і гордість школи – Антоніна Журак (клас викладача Любові Кривої), партію оркестрового фортепіано – Любов Крива. Це став перший цікавий та успішний досвід співпраці з таким колективом для музичної школи. Номер був гідно оцінений слухачами, лунали захоплені вигуки «браво» та тривалі гучні оплески.
Чудовим довершенням заходу стала літературно-мистецька експозиція під назвою «Велет української музики», яку підготувала бібліотекар школи – Оксана Корицька. Кожен слухач після концерту міг підійти, роздивитися рідкісну підбірку праць, дописів та статтей про геніального митця.
Завершився концерт вже традиційним колективним фото, квітами і подяками кожному виконавцеві та гучними оплесками зворушених слухачів.
На жаль, наше життя швидкоплинне і світ втрачає найкращих… Та музика Мирослава Скорика завжди вічна, сучасна і залишає відгук в серцях своїх слухачів. Адже в своїх творах Маестро звертається з посмішкою до кожного з нас, до всього світу та до мистецтва взагалі.
Допис – Віра Камінська
На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні
Немає опису світлини.
На зображенні може бути: 7 людей, люди стоять та у приміщенні