ВЕЧІР ПАМ’ЯТІ МИРОСЛАВА СКОРИКА «МЕЛОДІЯ МОГО ЖИТТЯ»

Минулого року весь мистецький світ зазнав непоправної втрати – на 82 році життя зупинилось серце музикознавця, композитора, диригента, Героя України – Мирослава Скорика. Його музикою (поєднанням джазу із карпатським фольклором) захоплюються, її виконують оркестри всього світу. І в серці кожного слухача вона знаходить свій відгук.
В четвер, 20 травня, в концертній залі Тернопільської музичної школи №1 ім.В.Барвінського відбувся вечір вшанування пам’яті Маестро під назвою «Мелодія мого життя». Організувала і провела цей захід, за підтримки колег, викладач фортепіанного відділу Віра Камінська.
Розпочав концерт найвідоміший твір Скорика «Мелодія», написана ним до кінофільму «Високий перевал» на прохання режисера Володимира Денисенка. Її звучання у виконанні симфонічного оркестру школи (керівник Тетяна Черняк, концертмейстер Світлана Петришин) було настільки проникливим, що розчулило усіх присутніх і викликало на очах сльози.
Наступний твір під назвою «Листок з альбому» прозвучав ніжно й романтично у виконанні інструментального ансамблю – Тетяни Вольвін (віолончель) та Вікторії Мудрик (партія фортепіано). Твір маловідомий, але є версія, що він має якусь таємничу особисту присвяту…
Особливе зацікавлення у слухачів викликав фортепіанний цикл «З дитячого альбому», що включає п’ять п’єс різного характеру та яскравої образності. «Простенька мелодія», яка розпочинає цикл, прозвучала у виконанні Юліани Вальків (клас викладача Наталії Губ’як). ЇЇ яскравий характер фольклорного гуцульського мотиву з супровідом, що імітує звучання цимбалів, викликав гучні оплески слухачів. Зачарував своєю легкістю «Народний танець», мелодика якого базується на інтонаціях гуцульського танцю аркан. Його виконала Катерина Волошин (клас викладача Людмили Момот). В «Естрадній п’єсі», яку віртуозно виконала Анна Смиричинська (клас викладача Ніни Яворської), Скорик використав прийоми джазової музики, що нагадують суцільну імпровізацію. Програмна епічно-думна п’єса «Лірник», що прозвучала у виконанні Анастасії Костів (клас викладача Неоніли Гуглевич), яскраво передала слухачам образ старого кобзаря. Завершив цикл світлий і легкий твір «Жартівлива п’єса», яку блискуче виконав Денис Видойник (клас викладача Олени Плахцінської).
Особливий драматизм відчувався в пісні «Шуміла ліщина» з циклу «Три весільні пісні» для голосу з оркестром у виконанні Ілони Жаловської (Викладач Наталія Крохіна, концертмейстер Надія Маловічко).
Фортепіанний ансамбль у складі Любові Кривої та Наталії Губ’як віртуозно і в характері виконали п’єсу «В народному стилі» із циклу «Три джазові п’єси». А найвідоміша і найулюбленіша загалу пісня «Намалюй мені ніч» прозвучала у ніжному виконанні інструментального ансамблю – Оксани Дунець (скрипка) та Олени Жукової (партія фортепіано).
Концерт завершила блискучим виконанням п’єси «Бурлеска» викладач фортепіанного відділу Марта Сікало, зірвавши гучні оплески всіх присутніх.
Так, як дата проведення концерту співпала із Всесвітнім Днем вишиванки, вбрання ведучої і виконавців майоріло барвистим вишиттям, додаючи урочистості заходу.
До вшанування пам’яті митця долучились і гості з Тернопільського мистецького фахового коледжу ім.С.Крушельницької. Студент 2-го курсу Богдан Таранов (клас викладача Габріели Теленко) віртуозно виконав твір «Коломийка» з циклу «В Карпатах» Відомо, що для написання цього циклу, а також музики до кінофільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» Скорик досить довго подорожував Карпатами, вбирав в себе гуцульський фольклор.
Під час концерту ведуча розповідала цікаві моменти з біографії композитора, історії написання його творів, їх тематику і характеристику. З екрану проектора (за яким вміло працювала Ірина Томин) для слухачів зворушливо прозвучав «Вальс» з Партіти №5 у виконанні кандидата мистецтвознавства, доцента НМАУ ім.П.Чайковського Ігоря Рябова, спеціально записаний до цього концерту, та відео запис пісні «Аеліта» в романтичному виконанні фіналістів Х-фактору – Тернопільського гурту «Тріода». Також звучали аудіо записи творів «Мелодія» та «Карпатська рапсодія». Захід мав успіх завдяки якісному озвучуванні Олександра Дровалюка.
Завершився концерт колективним фото та врученням Подяк кожному виконавцеві за участь у цьому заході та за популяризацію творів українських композиторів..
За ствердженням Мирослава Скорика, музику треба писати так, щоб її хотіли слухати люди. Саме тому музика Маестро завжди сучасна і близька серцю кожного слухача.
Допис – Віра Камінська
Фото – Володимир Медвідь