ФОРТЕПІАННИЙ ВІДДІЛ

ФОРТЕПІАННІ ДІАЛОГИ
І Відкритий фестиваль фортепіанних ансамблів «Фортепіанні діалоги»
Фортепіанний відділ завжди вражає цікавими проєктами. На початку місяця, а саме 12-го травня в концертній залі школи не стихали гучні оплески – у піаністів відбувся Перший Відкритий фестиваль фортепіанних ансамблів «Фортепіанні діалоги». Його організаторами і ведучими стали викладачі відділу – Віра Камінська та Надія Маловічко. За мету фестивалю вони поставили популяризацію самого жанру фортепіанного ансамблю, прагнули донести глядачам якомога більше цікавої інформації про види ансамблів, кількість учасників, основні умови для зіграності та вдалого колективного виступу.
Всі учасники були поділені на номінації: «Учень – викладач», «Діти. Молодша група», «Діти. Старша група» та «Професіонали». Перша група – «Учень – викладач» передбачала гру учня зі своїм наставником в 4 руки. Розпочали фестиваль Макар Климишин (1кл.) зі своїм викладачем Оленою Плахцінською яскравим твором В.Соляникова «Не боїмось ми вовка». Далі були чудові виступи викладача Наталії Губ’як зі своїми учнями – Матвієм Цілічко (1кл.), Соломією Тепер (2кл.) та Юліаною Вальків (3кл.). Яскравим та незвичним став номер 3-ручного ансамблю викладача Віри Камінської, до якого спритний викладач залучила всіх учнів свого класу – Джессіку та Джошуа Андрощук (1кл.), Катерину Ліштабу (2кл.), Дарину Зозуляк (2кл.), Катерину Марущак (2кл.) та Софію Кріль (2кл.) Порадували ансамблем на теми народних пісень Антоніна Зелена (1кл.) зі своїм викладачем Надією Маловічко. Овації слухачів викликав джазовий твір у виконанні ансамблю Ольги Кінаш (2кл.) та її викладача Любові Кривої. А завершили виступи цієї номінації твором старовинного композитора Катерина Ліштаба (2кл.) зі своїм викладачем Вірою Камінською.
Наступна номінація «Діти. Молодша група» передбачала більшу складність для виконання, адже учні грали в ансамблі самостійно. Розпочали серію виступів учні класу викладача Надії Маловічко – Антоніна Зелена (1кл.) та Софія Тарнавська твором О.Девіс «У курнику» в яскравих костюмах курчаток. Як зазначили ведучі фестивалю – вдало підібраний костюм додає впевненості для виступу. Блискуче виконання твору Ю.Шинкаренка «Зебра» із відстукуванням ритму по кришці роялю, у виконанні артистичного ансамблю Тетяни Макарової (3кл., викл. Марія Шпак ) та Аліни Марущак (4кл., викл. Алла Малиновська) викликали гучні оплески у глядачів.
Виступи в номінація «Діти. Сташа група» вразили своєю досконалістю. Це була яскрава, рішуча «Погоня» А.Хачатуряна, виконана ансамблем у складі Яни Шершін (6кл., викл. Олена Плахцінська) та Катерини Волошин (6кл., викл. Людмила Момот) та напрочуд ніжний, одухотворений «Романс» І.Берковича у виконанні Анастасії Костів (5кл.) та Софії Дубінської (6кл., викл. Неоніла Гуглевич) на двох інструментах.
У номінації «Професіонали» прозвучали виступи чотирьох вчительських колективів. Розпочав фестиваль легкий для сприйняття, але досить віртуозний джазовий твір М.Скорика «В народному стилі», який виконав фортепіанний ансамбль у складі Любові Кривої та Наталії Губ’як. Зачарував слухачів сповнений ніжності виступ ансамблю Ірини Томин та Анастасії Німащук на двох роялях. В їх виконанні прозвучала «Порушена обітниця» (з репертуару Лари Фабіан), транскрипцію до цього твору зробила Ірина Томин. Яскравою, блискучою грою вразив «Карлсон» Ю.Весняка у виконанні несподіваного ансамблю – Надії Маловічко, Оксани Козири та Віктора Матвіїшина (партія ударних інструментів). А заключним акордом, викликавши бурхливі овації, прозвучало пристрасне «Танго» К.Гарделя на двох інструментах у виклонанні незмінного квартету викладачів – Ірини Томин, Оксани Бачинської, Галини Москалик на Анастасії Німащук.
Фестиваь пройшов в атмосфері свята. Цьому сприяли святково прикрашена зала, спеціально розроблений під подію банер фестивалю, якісне озвучування (за це особлива подяка Олександру Дровалюку) та позитивний настрій усіх присутніх. Від організаторів кожен виконавець отримав Диплом учасника, квіти, а наймолодші музиканти – солодкі подарунки та нотні збірки з деякими ансамблями композиторки О.Соловйової.
Як зізнаються самі організатори проєкту, вже наступного року вони планують співпрацювати та запрошувати до участі в фестивалі колективи з інших міст. І можливо ми з Вами зустрінемось вже на обласному чи навіть всеукраїнському фестивалі фортепіанних ансамблів!
Допис – Віра Камінська фото – Олена Плахцінська
 На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: у приміщенні
 На зображенні може бути: у приміщенні
На зображенні може бути: дитина, стоїть та у приміщенні
На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: дитина, стоїть, квітка та у приміщенні
На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та у приміщенні
На зображенні може бути: дитина, стоїть та у приміщенні
На зображенні може бути: у приміщенні