ТЕРНОПІЛЬ З БЕТХОВЕНОМ

Сьогодні поціновувачі творчості Людвіга ван Бетховена могли насолодитися його творами у виконанні столичного піаніста-віртуоза, Лауреата Міжнародних конкурсів, доцента НМАУ ім.П.Чайковського Ігоря Рябова. Концерт відбувся в залі головного корпусу Тернопільського музичного коледжу ім. С.Крушельницької 24-го лютого і тривав майже 2 години. Для слухачів прозвучали 4 сонати із циклу «32 сонати для фортепіано» – №5 (до мінор), №6 (фа мажор), №7 (ре мажор) і №8 (до мінор) більш відома загалу як «Патетична». Перед кожною сонатою, виконавець давав коротку характеристику з історії написання і творчих пошуків автора. Віртуозна гра таких серйозних творів не залишила байдужими слухачів, тож гучні оплески ще довго не стихали. Після концерту був проведений цікавий і пізнавальний майстер-клас з ученицею педпрактики та студентами коледжу.
Для виконання подібна програма не є легкою. Адже твори об’ємні за обсягом (кожна з сонат має 3, а то й 4 частини), насичені складними віртуозними елементами фактури, масивними акордами, несподіваними ладо-тональними відхиленнями, градацією динамічних відтінків, багатим використанням ефектів педалі…
Фортепіанна соната для Бетховена була найбільшою формою вираження його думок і почуттів. Цікаво, що сам композитор ніколи не мислив сонати як єдиний цикл, але в них чітко прослідковується творча еволюція митця від юнацьких спроб до глибоких філософських роздумів, характерних пізній творчості Бетховена. Його сонати унікальні в тому, що цей жанр для композитора був глибоко особистим. Тому автор неохоче виконував ці твори на публіці. Зате їх люблять і грають в усіх країнах світу.
Оволодіння усім циклом сонат Бетховена є заповітною мрією кожного серйозного піаніста. І зараз столичний віртуоз Ігор Рябов цю мрію здійснює. Адже в рамках святкування 250-річчя від Дня народження Людвіга ван Бетховена, маестро з січня щомісяця виконує по кілька сонат з циклу «32 сонати для фортепіано» і думає завершити виконання циклу у грудні цього року. Твори Бетховена звучать на столичних сценах, а сьогодні їх почув і Тернопіль. Можливо, Ігор Рябов розгорне концертну діяльність і по іншим містам України. Заплановано, що на кінець року повністю весь цикл «32 сонати для фортепіано» прозвучить в музеї Віктора Косенка та в залах НМАУ ім.П.Чайковського.
Фортепіанний відділ Тернопільської музичної школи №1 ім.В.Барвінського вже вдруге відвідує концерти Ігоря Рябова. Ось і сьогодні зібрались в залі коледжу майже в повному складі. Маємо надію, що Ігор Рябов стане постійним гостем «файного» міста і ми із задоволенням будемо насолоджуватись його майстерною грою!
А завтра 25-го лютого о 10:00 усі бажаючі можуть завітати до Тернопільської музичної школи №2 ім.М.Вербицького (вул.Пушкіна,4) на майстер-клас від київського піаніста-віртуоза Ігоря Рябова.

Допис, фото – Віра Камінська

Світлина від Тернопільська дитяча музична школа 1 ім.В.Барвінського.

Світлина від Тернопільська дитяча музична школа 1 ім.В.Барвінського.

Світлина від Тернопільська дитяча музична школа 1 ім.В.Барвінського.